Hvad er dit schema?

schemaer

Vi danner alle såkaldte schemaer – grundlæggende træk fra vores tidlige barndom, som vi ubevidst kommer til at lade os styre af. Ved du, hvad dit er? 

Schemaer er en stabil struktur, som udgøres af træk i dig, der er dannet og lagret i din hjerne (og krop) fra den allertidligste barndom. Schemaerne bygger på dine grundlæggende antagelser om dig selv, andre, verden og fremtiden. Men også på de regler, du har stillet op for dig selv, fx jeg er kun noget værd, hvis jeg hele tiden gør noget for andre. Og regler for, hvordan du møder andre, fx jeg kan ikke regne med, at andre vil mig det godt.

Schemaerne kommer derfor til at udgøre grundlaget for din fortolkning af alle relationer og situationer i dit liv. Kort sagt udgør dine schemaer din mest grundlæggende opfattelse af dig selv.

En tidlig barndomserfaring af at blive afvist eller kritiseret af far og mor kommer til at danne negative schemaer, der sætter et spor som, fx ’jeg er ikke værd at elske’ og ’jeg er ikke god nok’, eller ’jeg er ikke som andre’.

Overbevisningerne er ikke altid i vores opmærksomhed, men ligger underbevidst i os og påvirker vores følelser, motivation og handlinger over for alt, hvad vi gør, og alle vi er i relation til.

Hvis man som barn har udviklet et schema om, at man er inkompetent, vil man som voksen sjældent betvivle denne påstand. For antagelsen er i tidens løb blevet til en sandhed for barnet i os. Disse schemaer forsvinder normalt ikke uden terapi. Selv ikke hvis du oplever overvældende succes, vil det som regel alligevel ikke være nok til at forandre dit schema, da schemaet er så dybt forankret i de fleste af os.

Schemafokuseret terapi bruges i særlig grad til behandling af boarderline-adfærd, men dele af terapiformen kan også anvendes til personer uden dette adfærdsmønster.

 

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.