UGENS CITAT

HVIS DET BLIVER GENTAGET NOK …

… kan det næsten gå hen og blive sandt. Det ved vi fx fra dele af den positive psykologi. Men mange kender det nok også i en mere negativ udgave. Har man som barn fx fået at vide, at man er ubegavet, doven, et rodehoved, grim, fed, ikke som de andre, for meget, for lidt – ja, så kan det for nogen betyde, at det går hen og bliver en sandhed, fordi det er blevet sagt og signaleret så mange gange gennem livet.

Som ugens citat også indirekte siger, er det ikke sandt, fordi det bliver sagt mange gange. Men det kan føles sådan, fordi det er så genkendeligt. Derfor skal vi – særligt som forældre, men også i vores øvrige relationer – passe på med ikke at stemple vores pårørende med negative mærkater. Det gør nemlig ondt – påvirker os emotionelt, sætter dybe spor i nervesystemet og tricker derfor både den kognitive og kropslige hukommelse.

Er du kommet til at kategorisere et af dine børn? Eller kender du selv følelsen af at være blevet stigmatiseret?

Den ‘sandhed’ er der i hvert fald mange af mine klienter, der både genkender og kommer for at bearbejde.

 

 Daniel Hahneman: A reliable way to make people believe in falsehoods is frequent repetition, because familiarity is not easily distinguished from truth.

Psykoterapeut, MPF
Maria Holkenfeldt Behrendt
Studiestræde 7A · Baghuset
1455 København K.
51 90 18 48
mhb@inwriting.dk

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.