Undgå, at blive (for) ensom
Undgå at blive (for) ensom

Af psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt

I denne Corona-tid handler det om at undgå fysisk kontakt. Det kan for nogen – særligt dem, der i forvejen har tendens til at føle sig alene – forstærke ensomhedsfølelsen. Men der er måder at undgå isoleringen på. Her får du 10 gåde råd, til hvordan.

Digitale og sociale medier er ofte udskældte, fordi de – brugt forkert – kan gøre os ulykkelige, vække følelser af mislykkethed og ensomhed og til trods for navnet ’sociale’ få os til at føle os alene i verden. Men en undersøgelse fra The Harvard H. Chan School of Public Health tegner et mere nuanceret billede: det handler om, hvordan vi bruger platformene og mindre om, hvor meget vi bruger dem.

Som tiden er lige nu, kan de digitale og sociale medier faktisk afhjælpe følelserne af ensomhed og isolation, hvis vi bruger dem godt. Her får du råd til, hvordan du kan have kontakt med andre uden at komme fysisk tæt på.

Vis virtuel venlighed
Vi ved, at det der får os til at poste ting på sociale medier, er den udløsning af dopamin, det kan give os, når vi får (tilstrækkelig mange) likes. Men lykkefølelsen varer kort. Hvis du har lidt at give bort, kan du gøre et andet – måske mere ensomt – menneske lykkelig i længere tid ved at sende et par søde linjer med nogle anerkendende eller venlige ord, fx ”Jeg så lige dit billede og kom til at tænke på dengang, hvor du/vi … Det var vel nok dejligt”. Både det at sende og modtage sådanne beskeder kan skabe lykkefølelse indeni os og få os til at føle os både betydningsfulde og mindre alene.

Et virtuelt møde dagligt
Er dusingle eller på anden måde afskåret fra samvær, kan det være en god ide selv at sørge for at have mindst et face-time, videoopkald eller andet virtuelt møde med levende billede. Selvom vi kan aflæse – nogle gange mere – i stemmen, er det dejligt at kunne se mimik og andet kropssprog. Hvis du kan, så sæt dig for at have et dagligt ’møde’ med en anden, hvor samtalen foregår med levende billede.

Lær noget nyt
Det kan også være nu, du skal lære det sprog eller tage kurset i kommunikation, du har tænkt på længe, men ikke følt, du har haft tid til. Nettet bugner af virtuelle kurser – alt lige fra tegnekurser, over personlig udvikling til ti-finger-system. Og mange har chatgrupper tilknyttet, så de virtuelle kurser også får en social dimension.

Lav rutiner
Når man føler sig ensom, kan man være tilbøjelig til at droppe strukturen og lade nat og dag smelte sammen. Den tendens bliver forværret i en situation som denne, hvor det ikke at skulle på arbejde, på uddannelse eller i motionscenteret – for bare at nævne noget – kan få en til at føle sig endnu mere ensom. Det er vigtigt at forsøge at have en plan for dagen, som man nogenlunde overholder. Fx: Jeg står senest op kl. 9.00. Jeg skal have læst x sider i min bog dagligt. Jeg skal ringe til én hver dag, inden kl. 16. Jeg skal gå en tur, mens det er lyst. Osv. Det kan i første omgang føles meningsløst at lave de planer for sig selv, men det viser sig endnu mere meningsløst, hvis man lader være.

Tag ud i naturen
Kommer man til at føle sig alt for ensom, kan man udvikle både depression og angst. Vi ved fra forskningen, at naturen virker beroligende og livgivende. Så kom ud i den og forsøg at tune ind i den. Prøv at tage en daglig tur i skoven, i en park eller ud til en strand, hvor der ikke er for mange andre mennesker – vi skal jo holde den anbefalede afstand og undgå at samles for mange på samme steder, selv udenfor. Og vend så opmærksomheden udad. Lyt til fuglene, hør og mærk vinden, sans solens stråler på din hud, fornem det underlag, du går på. Det handler om at vende opmærksomheden udad og bruge dine fem sanser: hørelsen, lugten, synet, smagen og den taktile (berøring, hudpåvirkning etc.). I denne sammenhæng er de faktisk godt at være alene, da sanseapparatet så ikke skal forholde sig til andet end naturen. Den ro, der kan opstå i naturen, er det næsten ikke muligt at finde andre steder.

Tving dig til at hilse
Og når du nu er ude, så tving dig selv til at sige hej eller farvel, god dag eller noget fjerde til én, du møder på turen. Også selvom du ikke kender dem, du møder. Hvis det virker for skræmmende, kan du også søge øjenkontakt og smile og nikke. Det er godt at mærke, at man ikke er så alene i verden, som man kan komme til at føle sig.

Fordyb og forny
Hvis du ikke er så social til hverdag, er det nu, du skal arbejde lidt med det. Du kan enten forsøge dig med at tage mere kontakt til de venner, du har i forvejen og på den måde gøre venskabet dybere, end det er. Du har måske oplevet, at jo mere, man er i kontakt, des mere har man at tale om. Du kan også vælge at kontakte nogen – pr mail, telefon eller sociale medier – og fx stille interesserede og undersøgende spørgsmål, fx nogen, der tager udgangspunkt i noget, du har hørt om eller set, din gamle bekendte har gjort: ”Hej x, jeg så for et stykke tid siden, at du var i gang med at … Hvordan går det med det? Og hvordan får du tilværelsen til at fungere i disse Coronatider?” Eller: ”Jeg har ofte tænkt på, hvordan det går dig. Sidst vi var i kontakt, var du jo … Men hvordan går det nu? På den måde kan du udvide dit netværk og mærke kontakten med andre. Det kræver selvfølgelig mod, for der kan være en risiko for afvisning i form af et kort svar eller intet svar overhovedet. Men husk, at du aldrig ved, hvordan mailen eller den kontaktform, du vælger, rammer timingsmæssigt hos den anden.

Find et chatforum
Måske er du interesseret i eller optaget af noget? Det kan være alt fra børn over mindfulness til bagning. Der findes chatfora om nærmest alt. Her kan du finde andre, der har en oprigtig interesse i det samme som dig. Bidrag med det, du ved, eller bidrag med interesserede spørgsmål. Det skaber kontakt.

Stil hv-spørgsmål
Når du nu bevæger dig ind i den digitale verden for at formindske følelsen af ensomhed, kan det være godt at vide, at det virker at stille åbne hv-spørgsmål. Det er spørgsmål, der umiddelbart ikke bare kan svares ja eller nej på. Så formuler spørgsmål, der begynder med: Hvem, hvad, hvor, hvordan, hvornår. Du skal som udgangspunkt undgå at bruge ’hvorfor’, da det kan virke fjendtligt eller, som om du afkræver nogen et svar – og særligt, hvis man ikke kan høre din stemme eller aflæse dit ansigt samtidig.

Inviter til virtuel fredagsbar eller bogklub
Har du ekstra energi, kan det måske være dig, der inviterer dine venner til en virtuel fredagsbar eller bogklub. Det kræver lidt træning, hvis du ikke er vant til at agere på medier med videosamtaler. Men du kan lære det hurtigt. Der er mange, som udbyder forskellige former for virtuelle møder. Skype og Messenger fungerer fint, hvis I ikke er for mange. Hvis du vil holde en større fest eller have mange med i læsegruppen, er Google Hangout en god og gratis løsning. Det kan også være, du bare skal aftale en brunch med dine nærmeste, så I kan nyde maden og udveksle opskrifter og dagligdags-betragtninger med hinanden. Kun fantasien sætter grænser.

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.