Hvor modig er du?
Hvor modig er du?

Jeg troede engang, at mod var lig med heltegerninger og dumdristighed. Altså, fx det at gå i krig for at redde menneskeliv eller at løbe ud på en trafikeret vej for at fange en løssluppen hund.

Men som tiden er gået, har jeg erkendt, at mod er meget mere end det. Og elsker du ord, som jeg, ved du måske, at ’mod’ faktisk betyder at have ’mental eller moralsk styrke til at tale eller handle i en situation, der kan være til fare eller skade for en selv’.

Her står der ikke noget om, at følelsen af fare eller at komme til skade kan vægte lige så højt, når man springer ud i at ’handle eller tale’. Og det er på en måde forkert.

For jeg har oplevet fra både mig selv og mine klienter, at mod også kan være fx at sige fra over for en ven, der misbruger ens gavmildhed, at sige nej til en juleaften, der kun føles giftig, holde op med at melde sig som den første til de kedelige opgaver på arbejdet, stoppe på en uddannelse, som ens forældre ønsker for én, bede om lønforhøjelse eller begynde at prioritere sig selv mere, end man plejer.

Nogen vil mene, at eksemplerne ovenfor ikke kræver mod. Dejligt for dig, hvis du har det sådan. Men for andre kan det føles så farligt at stå ved egne behov og grænser. Som om verden går under, eller at ingen vil kunne lide én, hvis man siger fra eller gør noget andet, end man plejer, og andre forventer af én.

Så for mig er mod også at udfordre sig selv på sin følelse af frygt – at sanse og mærke ubehaget og uroen, stressen og lysten til flugt.

Husk, at det at gøre noget andet, end vi plejer, kan føles så farligt og kræve netop mod – også selvom det for andre virker så enkelt.

Er det i dag, du skal afprøve dit følelsesmæssige mod?

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.