Føler du dig ensom?

Føler du dig ensom

Oplevelsen af ensomhed er en følelse, de fleste kender. Men nogen er hårdere og mere grundlæggende ramt. Med ensomhedsfølelsen følger der ofte også oplevelser af at være forkert, anderledes og ikke værd at elske.

At være der er hårdt og ja, ensomt.

Mange af mine yngre klienter kæmper netop med disse følelser. Som en af dem sagde til mig:

”Jeg føler mig mere ensom, når jeg skal forsøge at være sammen med andre i nye sammenhænge, end jeg gør, når jeg er helt alene.”

Det er et smertefuldt sted at være – og der er ikke bare én enkelt ting at gøre. Men ofte kan de fem strategier her være en god begyndelse.

Husk dog, det kræver et stort mod at gøre noget nyt – også selvom det kan se ud, som om det er let for andre.

Vær opmærksom på din bias og signaler

Mange undersøgelser viser, at hvis man føler sig ensom, søger man negativ bekræftelse; ingen gider mig; alle andre har nogen at tale med osv.

Når vi går med den følelse, sender vores nervesystem også signaler om, at vi ikke er særligt interesserede i at  indgå i relationer. Andre fornemmer vores halv-hjertethed, som vi dermed ubevidst sender ud, og holder sig så på afstand.

Prøv i stedet at se efter, om der mon ikke bare er én person, der også står alene og gå så efter ham/hende.

Stil undersøgende spørgsmål

De fleste mennesker elsker at tale om sig selv. En god måde at komme i kontakt med andre er derfor at stille undersøgende spørgsmål. Undersøgende spørgsmål er dem, der begynder med hv, fx hvem, hvad, hvordan osv. Øv dig i at blive en dybdeborende journalist og en nærværende lytter. Og husk, at din interesse i andre skaber positiv resonans i den anden. For de fleste vil det være dejligt at mærke et opmærksomt og interesseret menneske.

Genoptag forbindelsen

Start med din eksisterende, men forsømte omgangskreds. Det er nemmere at genoprette forbindelsen til gamle venner end at begynde noget helt nyt. Tænk over, hvem du har mistet kontakten til, og ræk ud for at genetablere forbindelsen. Det er helt okay at begynde med en besked eller mail, men målet er den fysiske kontakt, da den giver større resonans i os. Og sæt dig så i deres sted: Hvordan ville du have det, hvis de rakte ud til dig? Glædesfyldt, ikke! Så kast dig ud i at få modbevist tanken om, at de sikkert ikke gider dig.

Bliv ved med at dukke op

Den hurtigste måde at opbygge fællesskab på er at deltage i en allerede etableret gruppe. Meld dig ind og bind dig for en sæson.

Gentagelse er nøglen. Hobby, sport, politik eller noget helt fjerde er ting, der forbinder folk, men det er også den rene gentagelse ved at se hinanden uge efter uge, der forbinder og skaber relationer.

Tag ansvar

At have en rolle, fx som kasser, arrangør af julefrokost eller indkøber af forplejning, kan være godt for mange. Pligterne medfører nemlig, at du ved, hvad din rolle er, og du vil have en grund til at skabe kontakt til flere, selvom det bare er for at minde dem om fx betaling af kontingent.

Brug følelsen af ensomhed som et signal

De fleste af os føler os ikke ensomme hele tiden –  det kommer i bølger. Når ensomheden larmer, ofte i en weekend uden planer, så brug det som et signal: ”Nu skal jeg send en sms til en ven for at mødes til en gåtur næste weekend” eller ”Nu tjekker jeg ud om, der er noget interessant på platformen @boblberg”.. Det redder dig ikke her og nu, men du får noget at se frem til – og det mildner følelserne.

Lad mig gerne vide, hvilket et af tiltagene du bedst kan se dig selv i?

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.