Undgå at bryde med familien?

Vi kan bruge så meget negativ energi på vores familier, at det ind i mellem kan synes, som den eneste mulighed at bryde med dem. Det er dog de færreste, der bliver mere lykkelige af det brud i det lange løb. Forfatteren Katrine Marie Guldager har givet syv bud på, hvordan vi kan undgå netop det brud.

Af psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt

Prøv at acceptere, at andre mennesker er ... andre mennesker. Også selv om de er familie.”

Da jeg var ung, var der et ordsprog, som hed noget i retning af: Du kan ikke leve med dem men du kan heller ikke leve uden dem. Der var tale om mænd. Men ordsproget kunne også gælde for mange familieforhold.

Jeg er ikke fortaler for at bryde med sin familie. Men ind i mellem kan det føles som den eneste udvej – i hvert fald for en periode.

Forfatteren Katrine Marie Guldager har skrevet en række klummer om familieproblemer, og hvordan hun ser på sit eget forhold til sine relationer. Den seneste klumme, hun har skrevet, består af syv gode råd til, hvordan man undgår at komme helt derud, hvor et brud synes, som den eneste udvej.

Set fra flere sider

Styrken i hendes råd er, at de ser tingene fra flere sider. Og at de kommer fra én, der både har prøvet at bryde med familien, gået ekstremt meget i terapi og arbejdet med sig selv både personligt og i sit forfatterskab. Hun ved virkelig noget om det, hun taler om.

Jeg er – ud over det, der pryder illustrationen til denne artikel  – fx også vild med disse udvalgte citater:

” Affind dig med, at i familierelationer bliver vi alle skuffede. Nej, din mor forstod aldrig præcis, hvorfor det, hun sagde dengang på motorvejen i 2008, var så sindssygt sårende.”

Eller

” Du kan godt vælge at gå til familiefester af ren og skær pligt, men det holder ikke i længden. At sige nej åbner for et ja på et senere tidspunkt. Et ægte ja. Det er dit liv, det er dig, der bestemmer.”

Og

”Husk på, at de gamle i familien har gennemgået en udvikling, du slet ikke er nået til endnu.” 

Udefra og indefra

Fælles for Katrine Marie Guldagers råd er, at det kræver selvindsigt, modenhed og terapeutisk kunnen at forstå hendes råd – for i alle relationer er der jo de andre, men altså også én selv. Og det kan være nødvendigt at få hjælp til at se sig selv udefra og ’den anden’ indefra …

Hvis du vil læse Katrine Marie Guldagers guide til at undgå et brud med familien, kan du læse klummen her: https://politiken.dk/kultur/art6500376/Du-kan-godt-bede-din-mor-om-at-lytte-men-forvent-ikke-at-hun-forst%C3%A5r-dig (kræver abonnement på Politiken)

Læs også Derfor er sociale relationer også vigtige

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.