
Kender du følelsen af at være den, alle kommer til med deres problemer? Den, der altid lytter, rummer og trøster – men som sjældent får det samme tilbage?
Det kan være en smuk gave at være en god lytter, men når du ender som en emotionel skraldespand, bliver det udmattende og drænende.
For mange er det svært at sige fra. Vi frygter at virke kolde, selvoptagede eller afvisende. Men sandheden er, at hvis vi altid stiller os til rådighed for andres følelser, risikerer vi at miste kontakten til vores egne.
Så hvordan træder du elegant ud af rollen uden at skubbe nogen væk?
📍 Bliv bevidst om dine grænser
Læg mærke til, hvornår samtaler begynder at dræne dig. Det er ikke alles problemer, du hverken kan eller skal løse.
📍 Normalisér balance i dine relationer
Hvis du altid lytter, men aldrig får lov at dele dine egne tanker, er det værd at overveje, om relationen er gensidig. Så overvej dynamikken og balancen og gør opmærksom på mønsteret, fx sådan her: ’I dag har jeg brug for, at det er mig, der er klienten og dig, der er terapeuten – jeg har virkelig brug for at dele mine problemer med dig’.
📍 Brug blide afgrænsninger
Det er okay at sige fra, når der kommer for meget skrald. Du kan fx sige:
“Det lyder virkelig svært, og jeg håber, du finder en god løsning. Jeg har for meget på min egen tallerken til, at jeg kan hjælpe dig nu”.
📍 Hjælp relationen videre
Hvis en ven ofte kommer til dig med tunge emner, kan du nænsomt foreslå, at de taler med en professionel, en anden ven eller skriver deres tanker ned.
📍 Giv dig selv plads til at sige nej
Det er okay ikke altid at være til rådighed. Ægte relationer overlever, at du også sætter grænser.
At sige fra behøver ikke være hårdt eller konfronterende – det kan være en kærlig handling over for både dig selv og den anden. ❤️