Tutorial: Undgå de hyppigste parforholds-trickere #2

 

Vi undgår ikke at skændes i et parforhold – uanset om vi lige har mødt hinanden eller været sammen i mange år. I tutorial-serien her får du bud på, hvordan du undgår de mest typiske parforholds-trickere. Denne artikel fokuserer på brugen af ordene ’altid’ og ’aldrig’.

Af psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt

aldrig altid
aldrig altid

De ord, de ord …
Ord gør noget ved os. Og bruger vi dem hensigtsmæssigt og ’klogt’, kan de gøre noget rigtig godt for og ved os, mens hvis vi bruger dem uhensigtsmæssigt og i affekt, gør de på ingen måde noget konstruktivt. Når vi skændes og er i følelsernes vold, kan vi som bekendt heller ikke altid finde ud af at kommunikere hensigtsmæssigt. Men der er nogle faldgruber, du alligevel bør have in mente.

Er det fakta?
Lad os tage et eksempel fra artikel #1 i serien her, hvor et skænderi fx kan begynde på baggrund af en ’lille’ uoverensstemmelse. Nikolaj går meget op i, at hans og Josefines hjem ser ryddeligt og pænt ud. Derfor går det ham overordentligt meget på, når hun fx lader sit tøj ligge og flyde rundt omkring i huset.

Nikolaj siger derfor: Du lader altid dit tøj ligge og flyde. Hvortil Josefine svarer: Du lægger aldrig mærke til, hvad jeg ellers ordner i det her hus.

I parforholds-skænderier bliver sådanne ’aldrig’- og ’altid’-sætninger til faktuelle data – som om der var samlet empirisk materiale, som beviser, at det er sådan, virkeligheden ser ud.

Bevis for det modsatte
Men ofte forholder det sig anderledes. For i de fleste parforhold vil både en Nikolaj og en Josefine kunne finde bevis for det modsatte – sådan at Josefine kan finde eksempler på, at hun rent faktisk lægger sit tøj på plads og Nikolaj vil kunne gengive tidspunkter, hvor han har anerkendt Josefine for de ting, hun tager sig af i deres hjem.

Og når Josefine hører Nikolaj sige: Du rydder aldrig op, vil hun lynhurtigt føle en trang til at bevise det modsatte med et eksempel på det. Og så kører skænderi-spiralen.

Et følelsesmæssigt faktum
Derfor er det vigtigt at undgå at falde i ’altid’- og ’aldrig’-fælden. Hvis Nikolaj skal håbe på at få noget mere konstruktivt ud af sit budskab, vil han nå længere med en formulering i stil med denne: Jeg føler, at du ofte lader dit tøj ligge og rode, og det går mig virkelig på – jeg bliver næsten lidt stresset og ubehageligt til mode.

Her kommer Nikolaj med en beskrivelse af, hvordan han oplever Josefines omgang med hendes tøj, og hvad det gør ved ham – følelsesmæssigt. Han undgår også, at gøre noget til et faktum – det kan godt være, at Josefine ofte lader sit tøj ligge, men hun bliver ikke animeret til at bevise, at der er eksempler, som fraviger reglen.

Det kræver øvelse
I min praksis og i mit professionelle virke i det hele taget, oplever jeg selvfølgelig, hvor kunstigt det i første omgang kan virke at skulle formulere sig på den måde – særligt, hvis det er helt uvant. Til gengæld har jeg også stor erfaring med, hvor godt det virker, når mine klienter kaster sig ud i nye sproghandlinger, og effekten viser sig ganske hurtigt.

Læs den første artikel i serien: TUTORIAL: UNDGÅ DE HYPPIGSTE PARFORHOLDS-TRICKERE #1

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.