Tutorial: Undgå de hyppigste parforholds-trickere #1

At leve i et parforhold kan være dejligt og besværligt. Og de færreste undgår skænderier. I denne serie får du bud på de mest typiske parforholds-trickere, og hvordan du undgår dem. I denne artikel er fokus på, hvem der afgør, om noget er værd at hidse sig op over eller ej .

af psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt

Værd at skændes om?
Værd at skændes om?

Værd at skændes om?
Afføder det, at du fx ikke kommer til det aftalte tidspunkt, ikke slår toiletbrættet ned eller glemmer at rydde dit tøj op, store skænderier? Eller er det omvendt dig, der bare ikke kan forstå, hvorfor din partner vedbliver med at komme for sent?

Du er langt ude
I mange parforhold kan det, at den ene partner ikke rydder nok op, ofte kommer for sent eller tit glemmer at lukke toiletlåget ned, afføde store skænderier. Særligt, fordi den part, der ’aldrig’ eller ’altid’ gør dit eller dat, ofte får sagt eller sendt signalet til sin partner om, at det er langt ude at reagere så kraftigt, og at han/hun altså blæser tingene helt ud af proportion – herregud, om det bræt er åbent eller lukket …

Hvem har ret?
Hvis du oplever, at jeres skænderier ofte begynder med ’småting’, som ligner dem beskrevet ovenfor, kan du afhjælpe det ved at huske på, at det ikke er dig, der nødvendigvis har ret i – og dermed heller ikke lov til at bedømme, om det at komme for sent eller glemme at rydde op er en lille ting at blive vred over. For hvis det irriterer din partner nok til at begynde et skænderi, er der noget, som tyder på, at det er præcis så vigtigt for ham/hende, at du husker brættet eller at komme til tiden.

Ikke en lille ting
Der er åbenbart noget i din partner, der gør, at de ting er så betydningsfulde for ham/hende, at vedkommende ikke føler sig respekteret, ’set’ eller betydningsfuld nok, når du igen og igen roder eller kommer dalrende et kvarter efter, I har aftalt.

Er du den, der bliver rasende over den lemfældige omgang med tid, toiletbræt og rod, har du også en opgave med at få kommunikeret, hvor betydningsfuld ’den lille ting’ reelt er for dig, og at du faktisk kommer følelsesmæssigt helt ud af balance, når du ikke bliver respekteret og får det, du har brug for lige der.

Er du den, der mener, det er småting, din partner hidser sig op over, kunne det være en rigtig god idé – og måske ovenikøbet nemt, eftersom det jo ikke betyder det store for dig at gøre det omvendte –  at komme ham/hende i møde, ved at opfylde det behov, din partner har. Så kan I begge slippe for unødige skænderier.

I mit arbejde som terapeut kan jeg se, hvor væsentligt det er at få gjort noget ved ’de små ting’. For i et parforhold kan vi nemt komme til at gå og samle på disse småting, og pludselig bliver de store. Jeg har også erfaret, at det kan være svært at gøre noget ved problemerne på egen hånd og bliver derfor ofte glad for min terapeutiske rolle som ’oversætter’ og facilitator, når det handler om følelsernes magt og sprog.

Læs også de andre artikler i serien:

Tutorial: Undgå de hyppigste parforholds-trickere #2Tutorial: Undgå de hyppigste parforholds-trickere #3

Læs også: 6 råd til et bedre parforhold

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.