Tutorial: Undgå de hyppigste parforholds-trickere #3

Skænderier i et parforhold kan være meget drænende – og de færreste af os undgår at skændes. I tutorial-serien her får du bud på, hvordan du undgår de mest typiske parforholds-trickere. Denne tredje artikel i serien fokuserer på fænomenet ’confirmation bias’.

Af psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt

Er du confirmation biased?

Confirmation bias
Inden for den psykologiske verden opererer vi med et begreb og fænomen kaldet confirmation bias. Som mennesker har vi brug for orden i vores verdensopfattelse og derfor samler vi på ’beviser’ eller oplevelser, der bekræfter, at verden ser ud, som vi mener, den gør.

Det gør sig selvfølgelig også gældende i vores relationer til andre mennesker og dermed også i forholdet til vores partner. Det kan på mange måder være fint at indsamle oplevelser, der underbygger, hvilken dejlig kone eller mand der er ens partner. Men nogle gange bliver der også indsamlet ’data’, der beviser det modsatte.

Cherry-picking
Lad os vende blikket tilbage til Nikolaj og Josefine fra artikel nummer to i serien her. Nikolaj oplever igen og igen, at Josefine bare er ligeglad med hans behov for orden, fordi hun smider om sig med sit tøj uden at rydde det op. Han går faktisk og samler beviser for det – uden blik for de gange, hvor hun rydder tøjet op, da det jo ikke rigtig passer ind i hans bevisførelse.

Josefine på den anden side er godt klar over, at hun måske ikke lige får lagt tøjet på plads hver gang, men hun synes, det er noget overdrevent, at Nikolaj mener, hun konstant smider om sig med sit tøj. Hun kan da huske flere gange, hvor hun faktisk har lagt det på plads.

Den faste overbevisning
Fordi Nikolaj har det så svært med Josefines tøj-roderi og samtidig kommer med en fast overbevisning om, at Josefine aldrig lægger sit tøj på plads, er der lagt op til skænderi. Josefine genkender ikke det billede, Nikolaj tegner af hende, og hun vil faktisk gerne korrigere den historie, Nikolaj har lavet om hende.

Er det sådan, det er?
Set fra Nikolajs side har Josefine en karakterbrist – hun roder med sit tøj, fordi hun ikke respekterer ham. Når han ikke lægger sit tøj på plads, er der altid en rigtig god forklaring: Det var, fordi han lige skulle … Eller fordi der jo skete det med … Sådan er det ikke med Josefine, mener han. Det handler mere om, at hun ikke ’ser’ og anerkender hans behov.

Nye beviser
Når skænderiet står på mellem Nikolaj og Josefine – eller mellem dig og din partner – er det bedste, Josefine kan gøre, at give Nikolaj lov til at være sur og give ham ret i, at hun nok roder lidt meget med sit tøj.

Men når vreden så har lagt sig, kan det være en ide at tale mere roligt om, hvorvidt Nikolaj nu også har helt ret i, at Josefine er, som han siger. Kunne han måske også huske, at indsamle de oplevelser, hvor Josefine rent faktisk lægger tøjet på plads – måske med hjælp fra Nikolaj? Og kan han eventuelt se sig selv lidt udefra og vedgå, at det nok ikke er helt rimeligt at forenkle Josefines omgang med sit tøj til det karaktermord, han er ude i under skænderiet?

Kompromis og opklarende spørgsmål
I min praksis oplever jeg ofte, at det kan være ’små ting’, der afføder de store skænderier. Derfor kan der være brug for en ’oversætter’ og ’detektiv’, som ser tingene udefra, til at finde frem til sagens kerne.

Hvad der er det helt rigtige for Nikolaj og Josefine – ved kun de. Måske har Josefine ikke fuldt forstået, hvor vigtigt det er for Nikolaj med orden? Måske er det egentlig noget andet end Josefines rod, Nikolaj har problemer med? Måske kan et kompromis – hvor Nikolaj giver Josefine en hånd med tøjet – være løsningen på problematikken? Det ved kun de.

Hvis du og din partner ofte skændes om de samme ting – eller det, andre ville kalde for små ting – kan det være en idé at opsøge en parterapeut, der kan hjælpe jer, inden I er blevet så confirmation biased, at det er svært at komme hinanden i møde.

Og har du en partner, der ikke ønsker at gå i parterapi, kan  du også selv gå i terapi – for når du ændrer adfærd, ændrer din partner også adfærd.

Læs også de tidligere artikler i serien:
Tutorial: Undgå de hyppigste parforholds-trickere #1

Tutorial: Undgå de hyppigste parforholds-trickere #2

Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.