Mange af os lægger slet ikke mærke til at vi trækker vejret. Og heller ikke hvordan vi gør det. Men en bevidst vejrtrækning kan virke beroligende og dermed stress- og angstdæmpende. I denne artikelserie får du en række vejrtrækningsøvelser, der kan hjælpe på disse symptomer. I første omgang skal du observere din nuværende måde at trække vejret på.
Det har stor betydning for vores fysiske og psykiske velvære og velbefindende, hvordan vi trækker vejret. En overfladisk vejrtrækning, der bliver i brystet over en længere periode, kan nemlig øge både følelsen af uro, medføre panikanfald, svimmelhed og dermed også øge stress- og angstniveauet. Man kan faktisk komme til at sende ’falske’ signaler fra kroppen til hovedet om, at der er noget at være bange for. Og så kører angst-loopet, når hovedet så sender signaler tilbage til kroppen igen om, at den skal holde vejret og spænde op.
Derfor kan det altså være en god hjælp, særligt hvis du er ængstelig og som en del af vejen til et mindre ængsteligt liv, at lære at trække vejret hensigtsmæssigt. Det kræver øvelse og vedholdenhed!
I første omgang skal du have styr på, hvordan du trækker vejret lige nu. Så følg med her:
ØVELSE
- Sæt dig et roligt sted.
- Sid med nogenlunde ret ryg, hovedet løftet og begge fødder i gulvet.
- Læg din ene hånd på din mave ved navlen og din anden hånd midt på dit bryst.
- Observér nu – uden at ændre din vejrtrækning – hvordan det føles, når kølig luft kommer ind i din næse, passerer gennem dine næsebor, når den bageste del af din hals og kommer ned i dine lunger.
- Læg mærke til, både hvad der sker, når åndedrættet kommer ned i dine lunger, og hvad der sker, når du ånder ud.
- Iagttag dit åndedræt i et stykke tid uden at ændre det.
- Tag dig god tid!
- Hvilken hånd hæver sig mest, når du trækker vejret ind – hånden på brystet eller hånden på maven?
- Hvis det er din mave, der udvider sig og hæver sig mest, når du trækker vejret ind, trækker du vejret diaphragmatisk. Den måde at trække vejret på kan medvirke til at berolige nervesystemet.
- Hvis din mave ikke bevæger sig, eller hvis den bevæger sig mindre end brystet, så laver du en overfladisk bryst-ånding. Og du vil sandsynligvis have glæde af at lære at trække vejret mere fra maven.
I næste artikel får du en øvelse, der kan hjælpe dig med at trække vejret mere fra maven. Kan du ikke vente på den, kan du prøve denne øvelse, som mange har været glade for.