CORONATRÆT – 6 BUD PÅ, HVORDAN DU HOLDER UD

Uanset, hvor ressourcefulde vi er, vil de fleste af os på nuværende tidspunkt føle os nedslåede, deprimerede og måske næsten opgivende. Vi er trætte af pandemien og frygten for enten at smitte andre eller selv at blive smittede, og alt det den ellers medfører af negative forhold. Så hvad kan vi gøre for at komme igennem det nu?

Af psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt

1. Hvordan ser din verden ud – hvordan ser min verden ud?
Kontakt og nærvær er noget af det væsentligste, vi kan give og modtage. Og der er intet som et nærværende og interesseret øre at tale til. Måske er du en af dem, der ejer det? Så lån det ud til andre og begynd fx samtalen med spørgsmålet: Hvordan ser din verden ud lige nu?
Forholder det sig omvendt, og er du den, der har brug for et lyttende øre? Så tag mod til dig og kontakt en ven eller et familiemedlem og begynd fx samtalen med: Jeg ringer, fordi min verden ikke ser så lys ud lige nu – jeg føler mig … Både at lytte og blive lyttet til gør noget godt for os.

2. Anerkend følelsen
Dagene er korte og grå, og risikoen for at isolere sig selv og undgå kontakt – for det er jo det, vi på en måde bliver opfordret til – er ekstra stor. Udmattelsen ser forskellig ud alt efter, hvem vi er. Der er den alene-boende single-pige, som i forvejen ikke er så glad for at række ud. Den enlige mor til tre, som ikke ved, hvad hun skal foretage sig med sine hjemsendte børn. Der er den hjemmeboende unge i begyndelsen af 20’erne, som ikke kan holde familielivet ud. Der er det 80-årige ægtepar, som ikke har set meget til børn og børnebørn, og som er trætte af ikke at have meget at tale om. Den fraskilte far til teenagesønnen, som han ikke aner, hvordan han skal aktivere. Og mange, mange flere. Tiden er ekstra slem, fordi den jul, der for nogen, plejer at være lyspunktet, nu heller ikke bliver, som vi troede. Følelserne kan være mange og forskelligartede.
Prøv derfor at begynde med at mærke din egen følelse. Er du frustreret, trist, udmattet, opgivende – ja, hvad føler du egentlig? Og prøv så at lade følelsen være der og forstå, at det er klart, at du føler, som du gør, under omstændighederne. Der er helt sikkert andre, der ville føle det samme som dig, hvis de var i netop dine sko.

3. Tanker er ikke facts
Når vi er triste og udslukte, kan vores tanker begynde at falde over hinanden – og ikke på en konstruktiv måde; ’Det hele går sikkert galt’, ’Nu får jeg ikke set …’, ’Nu tror min veninde sikkert …’, ’Jeg får aldrig lavet den eksamen, når …’, ’Mine venner bliver sure over, at jeg ikke kommer til julefrokosten’, ’Der er ingen, der kan holde én som mig ud…´. Tankerne kan være mange og forskellige.
Når de virkelig får fat, er det vigtigt at stoppe op og sige højt: Tanker er ikke facts. Hvis du ligger i din seng eller sidder foran din skærm, når det sker, så rejs dig og gør noget fysisk andet. Du kan med fordel også prøve en øvelse, jeg har skrevet om tidligere, så du får brudt det dårlige tankemønster.

4. Prøv med taknemmelighed
Følelsen af taknemmelighed er stærkt undervurderet. Vi ved, at det kan være godt og givtigt at hjælpe andre, og det kan være svært, når vi selv er nede. Men det kan også være rigtig godt at mærke og huske sig selv på, hvad vi egentlig har at være taknemmelige for. Det kan fx være det at huske på, at vi indtil videre fortsat gerne må gå udenfor på alle tider af døgnet, at vi (hvis det er tilfældet) har alle vores sansers brug, at vi kan lave en mindful kop kaffe og gøre os umage med at nyde den, at vi kan se alle julelysene på gaderne, butikkerne, kirkegårde og i private hjem, at der er en person, der engang var der for os, da vi også havde brug for det.

Det kan føles lidt kunstigt i begyndelsen at skulle fokusere på det positive, og det kan kræve øvelse – måske kan du gøre det sammen med en anden, hvor I skiftes til at finde emner og på den måde inspirerer hinanden.
Når du laver øvelsen, så prøv, om du samtidig kan sanse en forandring af følelsen i din krop …

5. Lav aftaler og hold dem
Selvom det kan føles uoverstigeligt og drænende at skulle lave en aftale og så også indfri den, er det vigtigt at gøre. Det hjælper at komme ud, og det er stadigvæk muligt at mødes til en gåtur, selvom cafeer og restauranter i mange byer er lukkede. Det at gå og tale sammen kan nogen gange virke nemmere end at sidde foran hinanden, og det er godt for vores nervesystem at mærke hinanden.
Hvis du ikke lige kan få en aftale i hus med en veninde eller ven, så sørg for at lave aftaler med dig selv, så du kommer ud af døren og ser noget andet end dine fire vægge. Forandring fryder, siger et gammelt ordsprog, og det holder endnu.

6. Gør noget godt for dig selv
Det er lettere for nogen end for andre at gøre noget godt for sig selv. Det er vigtigt at unde sig selv noget rart, når man føler sig nedtrykt. Kun du ved, hvad der er rart for dig og inde for dit råderum. Men min opfordring er alligevel, at du virkelig prioriterer dig selv – også selvom december traditionelt er en dyr måned.
Er du single, kan du måske lide af hudsult, og så vil en tur hos en massør gøre godt for både krop og sjæl. Går du op i dit udseende, er det måske nu, du skal have plukket dine øjenbryn? Er du vil med mad, skal du måske unde dig selv take-away, selvom det ’bare’ er dig? Eller kaffen to-go på en af dine daglige gåture? Måske den bog, du så længe har villet læse, men som hele tiden er udlånt på biblioteket? Eller hvad med magasinet, der føles så overflødigt målt på indholdet? Gør noget godt for dig selv! Det er på mange måder mere frugtbart, at du gør det i stedet for at håbe på, at andre gør det.


Jeg tror på, at alle kan komme igennem selv livets hårdeste slag - hvis man har nogle at dele oplevelserne, tankerne og kriserne med
Har du brug for hjælp til at overkomme livets udfordringer?
Jeg vil gerne hjælpe dig igennem!
Kontakt mig i dag.